Tapiokový puding jsem objevila docela nedávno. Vůbec nechápu, jak jsem tak dlouho bez něho mohla žít. Bohužel mé tělo nemá rádo různé kaše a vločky, takže zdravé snídaně byly docela tabu. Jenže teď se vše změnilo. Jsou lehké a zasytí! A co že je to ten tapiok?

Tapiok je vlastně škrob získaný z kořene manioku. Je bezlepkový a má všestranné použití. K zahušťování, k zvláčnění těsta, k výrobě pudingu a nebo bubble tea.

Pokud tedy kuličky za syrového stavu pomeleme (rozdrtit nejdou), přidáme do těsta nebo do omáčky, získáme zdravé a přírodní zahušťovadlo. Dá se koupit i tapioková mouka. Puding můžeme vyrobit namočením perel přes noc a poté vaříme v tekutině např. mléce, šťávě do zhoustnutí.

Velice záleží na dodavateli a velikosti perel. Vyzkoušela jsem střední perly od DNM company a moc mi nechutnají. Mají zvláštní čmuch. Výhodou je, že jsou větší a více si vychutnáte kuličky.

Poté jsem koupila ve zdravé výživě malé perly. Nemají žádnou vůni ani chuť. Jsou bezvadné. Puding z nich dělám na veškeré způsoby, po namočení jdou i skvěle rozmixovat. 

 

Kakaový tapiokový pudink s banánem

Perly přes noc namočíme a ráno přelejeme do hrnce. Zalijeme mlékem, přidáme lžíci cukru a kakaa a vaříme dokud směs nezhoustne. Poté přelejeme do mističky. Můžeme přidat na kolečka nakrájený banán nebo vše rozmixovat. 

 

Mandarinkový tapiokový pudink

Perly zalijeme mandarinkovou šťávou a necháme nejlépe přes noc namočit. Ráno přidáme trochu cukru a uvaříme do zhoustnutí. Pokud by bylo málo tekutiny, přidejte mandarinkovou šťávu. Ale pozor, aby ji nebylo moc. Směs pak jen obtížne houstne.

 

Vše dělám podle oka a nálady. Vše je intuitivní, hned po první vaření zjistíte, kolik zhruba čeho dát. Platí, že čím méně tekutiny, tím kratší čas vaření. Můžete použít jakékoliv ovoce, semínka, veganská mléka, sirupy…