Pizza mi nikdy moc nechutnala a ještě ke všemu se snažím omezit bílou mouku. Jenže teď už se dá udělat špaldová s ingrediencemi jen podle mě. Tak proč si nepřipravit domácí pizzu?

Těsto se musí udělat 24 hodin předem! Pokud ne, těsto vám v troubě vykyne a pizzu mít určitě nebudete. Vyzkoušeno!

Na těsto (2 pizzy) potřebujeme

  • 500 g hladké mouky – používám pouze špaldovou

  • 10 g droždí

  • 2 špetky soli a cukru

  • 2 lžíce oleje

  • 3 dcl vody 

Postup

Krok 1

Odvážíme si mouku, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme tam droždí. Posypeme cukrem a zalijeme trochou teplé vody. Malinko směs zamícháme s moukou a necháme 10 minut pracovat. Tímto se aktivuje droždí. 

Krok 2

Přídáme sůl, olej a pomalu přiléváme vodu. Důkladně mícháme, pokud se těsto lepí přidáme trochu mouky. Naopak pokud se těsto drolí, musíme přidat trochu vody. 

Krok 3

Pokud je těsto vláčné, přikryjeme utěrkou a dáme ho na 24 hodin do lednice.

Krok 4

Po 24 hodinách těsto vyjmeme z lednice a pomocí mouky těsto rozdělíme na dva plechy. Připravíme si ingredience dle chuti a pokládáme na pizzu. 

Krok 5

Děti si připravily šunkovou (vím, že se to nemá, ale základ měly kečup z Lidlu, který je výborný), na to šunka a sýr.

My dospělí jsme byli trochu kreativnější. Smíchala jsem smetanu s trochou sýra, osolila a vytvořila základ. Na to jsem kladla cibuli a tuňáka. Na konec jsem to posypala ještě sýrem a kořením na pizzu.

Krok 6

Pečeme 20 zhruba 20 minut na co nejvíce stupňů, my máme max. 250°C. Těsto musí zezlátnout.

Poznámka

Nakonec se ukázalo, že je nejen pizza chutná a jednoduchá, ale dokonce zabaví děti, které si pizzu samy dodělají. 

Více receptů

Špecle s dýňovou omáčkou a kuřecím masem

Zázvorovo – čokoládový koláč

Tapioka s mangem