Pizza mi nikdy moc nechutnala a ještě ke všemu se snažím omezit bílou mouku. Jenže teď už se dá udělat špaldová s ingrediencemi jen podle mě. Tak proč si nepřipravit domácí pizzu?
Těsto se musí udělat 24 hodin předem! Pokud ne, těsto vám v troubě vykyne a pizzu mít určitě nebudete. Vyzkoušeno!
Na těsto (2 pizzy) potřebujeme
-
500 g hladké mouky – používám pouze špaldovou
-
10 g droždí
-
2 špetky soli a cukru
-
2 lžíce oleje
-
3 dcl vody
Postup
Krok 1
Odvážíme si mouku, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme tam droždí. Posypeme cukrem a zalijeme trochou teplé vody. Malinko směs zamícháme s moukou a necháme 10 minut pracovat. Tímto se aktivuje droždí.
Krok 2
Přídáme sůl, olej a pomalu přiléváme vodu. Důkladně mícháme, pokud se těsto lepí přidáme trochu mouky. Naopak pokud se těsto drolí, musíme přidat trochu vody.
Krok 3
Pokud je těsto vláčné, přikryjeme utěrkou a dáme ho na 24 hodin do lednice.
Krok 4
Po 24 hodinách těsto vyjmeme z lednice a pomocí mouky těsto rozdělíme na dva plechy. Připravíme si ingredience dle chuti a pokládáme na pizzu.
Krok 5
Děti si připravily šunkovou (vím, že se to nemá, ale základ měly kečup z Lidlu, který je výborný), na to šunka a sýr.
My dospělí jsme byli trochu kreativnější. Smíchala jsem smetanu s trochou sýra, osolila a vytvořila základ. Na to jsem kladla cibuli a tuňáka. Na konec jsem to posypala ještě sýrem a kořením na pizzu.
Krok 6
Pečeme 20 zhruba 20 minut na co nejvíce stupňů, my máme max. 250°C. Těsto musí zezlátnout.
Poznámka
Nakonec se ukázalo, že je nejen pizza chutná a jednoduchá, ale dokonce zabaví děti, které si pizzu samy dodělají.
Více receptů

Špecle s dýňovou omáčkou a kuřecím masem

Zázvorovo – čokoládový koláč
