Špenátové hody u nás započaly koupením 650 g pytle čerstvého špenátu.
Polévka je jednoduchá a rychlá.
Potřebujeme
- 300 g špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek másla
- 1 velká brambora
- 1 l vývaru
- 150 ml smetany na šlehání
- sůl a mletý pepř, oregano
- strouhaný sýr (mozarella)
Postup
Krok 1
Do vroucí vody vložíme špenát a krátce povaříme.
Krok 2
Krátce uvařený špenát vyndáme a umístíme do misky s ledovou vodou. Do vody můžeme přidat kostky ledu. Tím zastavíme var špenátových listů. Špenát neztratí chuť a zůstane nám krásně zelený.
Krok 3
Na jemno nakrájenou cibulku orestujeme na másle, společně s nakrájeným česnekem a bramborou.
Krok 4
Po orestování přidáme vývar, koření a vaříme dokud brambora nezměkne.
Krok 5
Až brambora změkne přidáme špenát, zalijeme smetanou a rozmixujeme.
Krok 6
Nakonec posypeme sýrem, můžeme ozdobit plátky slaninových chipsů nebo kouskem uzeného lososa.
