- 50 g neuvařené quinoi (mix červená a bílá)
- 70 g tapiokového škrobu
- 30 g kokosové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku Bio nebio
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 vajíčka
- 150 ml mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- olej na smažení (kokosový)
Postup
Krok 1
Propláchneme quinou horkou vodou, abychom se zbavili hořkosti. Poté ji nasypeme do vroucí vody a necháme přibližně 15 minut vařit. Hotovou quinou poznáte tak, že jsou vidět jakoby klíčky.
Krok 2
Qinou necháme vychladnout.
Krok 3
Mezitím si připravíme těsto. Do mixéru nasypeme zbylé ingredience. Nejdříve dávám ty mokré – mléko, vejce, olej. Poté suché – škrob, mouka, cukr, kypřící prášek, skořici, sůl.
Krok 4
Do mixéru vložíme quinou a těsto umixujeme.
Krok 5
Rozehřejeme si lívanečník a smažíme dozlatova. Lívance mají sklon k připalování, takže nejlepší je mírné opékání.
Krok 6
Hotové lívance můžeme ochutit ovocem, šlehačkou nebo třeba javorovým sirupem. Výborné jsou také s jahodovou domácí šlehačkou. Recept na ni naleznete v tomto receptu.
Poznámka
Kokosová mouka se dá nahradit jakoukoliv jinou mouku, pokud ji tedy doma nemáte, vyzkoušejte jinou. Poměr se poté může změnit dle konzistence. Pokud nahradíte kokosovou mouku přijdete o kokosový nádech 🙂

Co je quinoa?
Věděli jste, že quinoa není obilovina? Merlík čilský se řadí mezí psedoobiloviny, ale kvůli vzhledu a způsobu přípravy, jsme ji zařadili do jídelníčku jako obilovinu.
Výraz „quinoa“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“.
Má vysokou nutriční hodnotu a nízký glykemický index.
Úprava je skvělá na sladko i na slano.