Quinoa je můj oblíbenec, je chutná a krásně křupe. Tento recept se skvěle hodí na snídani nebo svačinu. Velká výhoda je v použitých surovinách. Zasytí a není po něm hlad. 
Potřebujeme
  • 50 g neuvařené quinoi (mix červená a bílá)
  • 70 g tapiokového škrobu
  • 30 g kokosové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku Bio nebio
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 vajíčka
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • olej na smažení (kokosový)

Postup

Krok 1

Propláchneme quinou horkou vodou, abychom se zbavili hořkosti. Poté ji nasypeme do vroucí vody a necháme přibližně 15 minut vařit. Hotovou quinou poznáte tak, že jsou vidět jakoby klíčky. 

Krok 2

Qinou necháme vychladnout.

Krok 3

Mezitím si připravíme těsto. Do mixéru nasypeme zbylé ingredience. Nejdříve dávám ty mokré – mléko, vejce, olej. Poté suché – škrob, mouka, cukr, kypřící prášek, skořici, sůl.

Krok 4

Do mixéru vložíme quinou a těsto umixujeme. 

Krok 5

Rozehřejeme si lívanečník a smažíme dozlatova. Lívance mají sklon k připalování, takže nejlepší je mírné opékání. 

Krok 6

Hotové lívance můžeme ochutit ovocem, šlehačkou nebo třeba javorovým sirupem. Výborné jsou také s jahodovou domácí šlehačkou. Recept na ni naleznete v tomto receptu.

Poznámka

Kokosová mouka se dá nahradit jakoukoliv jinou mouku, pokud ji tedy doma nemáte, vyzkoušejte jinou. Poměr se poté může změnit dle konzistence. Pokud nahradíte kokosovou mouku přijdete o kokosový nádech 🙂

Výhoda tohoto receptu je, že zde není použita žádná lepková mouka. Tento recept je tedy bezlepkový.

Co je quinoa?

Věděli jste, že quinoa není obilovina? Merlík čilský se řadí mezí psedoobiloviny, ale kvůli vzhledu a způsobu přípravy, jsme ji zařadili do jídelníčku jako obilovinu.

Výraz „quinoa“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“.

Má vysokou nutriční hodnotu a nízký glykemický index.

Úprava je skvělá na sladko i na slano.

Více receptů

Lívanečky

Zázvorovo – čokoládový koláč

Tapioka s mangem