Tapiokový pudink – s banánem nebo mandarinkou?

Tapiokový puding jsem objevila docela nedávno. Vůbec nechápu, jak jsem tak dlouho bez něho mohla žít. Bohužel mé tělo nemá rádo různé kaše a vločky, takže zdravé snídaně byly docela tabu. Jenže teď se vše změnilo. Jsou lehké a zasytí! A co že je to ten tapiok?

Tapiok je vlastně škrob získaný z kořene manioku. Je bezlepkový a má všestranné použití. K zahušťování, k zvláčnění těsta, k výrobě pudingu a nebo bubble tea.

Pokud tedy kuličky za syrového stavu pomeleme (rozdrtit nejdou), přidáme do těsta nebo do omáčky, získáme zdravé a přírodní zahušťovadlo. Dá se koupit i tapioková mouka. Puding můžeme vyrobit namočením perel přes noc a poté vaříme v tekutině např. mléce, šťávě do zhoustnutí.

Velice záleží na dodavateli a velikosti perel. Vyzkoušela jsem střední perly od DNM company a moc mi nechutnají. Mají zvláštní čmuch. Výhodou je, že jsou větší a více si vychutnáte kuličky.

Poté jsem koupila ve zdravé výživě malé perly. Nemají žádnou vůni ani chuť. Jsou bezvadné. Puding z nich dělám na veškeré způsoby, po namočení jdou i skvěle rozmixovat. 

 

Kakaový tapiokový pudink s banánem

Perly přes noc namočíme a ráno přelejeme do hrnce. Zalijeme mlékem, přidáme lžíci cukru a kakaa a vaříme dokud směs nezhoustne. Poté přelejeme do mističky. Můžeme přidat na kolečka nakrájený banán nebo vše rozmixovat. 

 

Mandarinkový tapiokový pudink

Perly zalijeme mandarinkovou šťávou a necháme nejlépe přes noc namočit. Ráno přidáme trochu cukru a uvaříme do zhoustnutí. Pokud by bylo málo tekutiny, přidejte mandarinkovou šťávu. Ale pozor, aby ji nebylo moc. Směs pak jen obtížne houstne.

 

Vše dělám podle oka a nálady. Vše je intuitivní, hned po první vaření zjistíte, kolik zhruba čeho dát. Platí, že čím méně tekutiny, tím kratší čas vaření. Můžete použít jakékoliv ovoce, semínka, veganská mléka, sirupy…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *