Recept: Tuňáková/šunková pizza

Byla jsem docela velký odpůrce pizzy. Za prvé mi moc nechutnala a za druhé jsem se někdy před sedmi lety rozhodla omezit bílou mouku a mléko. Jenže časy se mění a názory vlastně taky. Tak proč si nepřipravit domácí pizzu?

Byla jsem požádána, abych připravila těsto na pizzu. Co bych pro blaho rodiny neudělala. Nakonec se ukázalo, že je nejen pizza chutná a jednoduchá, ale dokonce zabaví děti, které si pizzu samy dodělají. A jak tedy na to?

Na těsto (2 pizzy) potřebujeme: 

24 hodin předem! – je to velmi důležité, jinak pizza vykyne v troubě a budete mít koláč 😀 (jasně, že jsem to zkusila)

500 g hladké mouky – používám pouze špaldovou

10 g droždí

2 špetky soli a cukru

2 lžíce oleje

3 dcl vody 

Postup: 

Odvážíme si mouku, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme tam droždí. Posypeme cukrem a zalijeme trochou teplé vody. Malinko směs zamícháme s moukou a necháme 10 minut pracovat. Tímto se aktivuje droždí. 

Přídáme sůl, olej a pomalu přiléváme vodu. Důkladně mícháme, pokud se těsto lepí přidáme trochu mouky. Naopak pokud se těsto drolí, musíme přidat trochu vody. 

Pokud je těsto vláčné, přikryjeme utěrkou a dáme ho na 24 hodin do lednice.

Po 24 hodinách těsto vyjmeme z lednice a pomocí mouky těsto rozdělíme na dva plechy. Připravíme si ingredience dle chuti a pokládáme na pizzu. 

Děti si připravily šunkovou (vím, že se to nemá, ale základ měly kečup z Lidlu, který je výborný), na to šunka a sýr.

My dospělí jsme byli trochu kreativnější. Smíchala jsem smetanu s trochou sýra, osolila a vytvořila základ. Na to jsem kladla cibuli a tuňáka. Na konec jsem to posypala ještě sýrem a kořením na pizzu.

Pečeme na co nejvíce stupňů, my máme max. 250°C, dokud těsto nezezlátne, tak asi 20 minut. 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *